fejléc filmzenenet1.jpg

A FILMZENE.NET PORTÁL BLOGJA.

BŐVEBB TARTALOMÉRT KERESD HONLAPUNKAT:

WWW.FILMZENE.NET

Csatlakozz hozzánk!

Utolsó kommentek

Bejegyzések

Friss topikok

Dexter filmzenei koncert

2012.07.14. 14:11 - filmzene.net

Címkék: koncert Dexter Daniel Licht

Az elmúlt évtized során Hollywood részéről a tévésorozatok aláfestései majdhogynem olyan figyelemben részesültek, mint a mozi- vagy tévéfilmek esetében, ami hatalmas méretű színvonal-növekedéshez vezetett. Ezen művek népszerűségének eredményeként a szériákkal kapcsolatos közönségtalálkozók programjainak szerves részévé váltak a zeneszerzői előadások, illetve egyre több példát találni az ezzel kapcsolatos koncertekre is - akárcsak a videojátékok esetében, melyek hasonló mérvű változáson mentek keresztül. Ennek köszönhetően Bear McCreary számára nyílt például lehetőség egy koncertre a "Csillagközi romboló - Battlestar Galacticá"-hoz íródott szerzeményei kapcsán, legutóbb pedig a "Dexter" című szériából került összeállításra egy koncertanyag, melyen a főtémát jegyző Rolfe Kent, valamint az epizódzenékért felelős Daniel Licht egyaránt részt vettek. A 2006-ban útjára indított népszerű sorozat címszereplője, Dexter Morgan (Michael C. Hall) napközben a miami rendőrségnél dolgozik vérnyomelemzőként, esténként azonban saját maga veszi kézbe a nyomozást, s tesz pontot az ügyek végére.


A Largo at the Coronetben megrendezett esemény az eddigi Dexter-albumokat megjelentető Milan Records producere, J.C. Chamboredon ötletén alapult, amely elképzeléshez aztán a két komponista, valamint ügynökük, Ray Costa is csatlakozott. Az est házigazdája a főszereplőt alakító Hall volt, aki így nyilatkozott az aláfestésről: "Úgy vélem, ez éppoly alapvető része a filmnek, mint a karakterek. Rolfe főcímzenéje és a Dan által megteremtett hangzásvilág kiváló hangulatot biztosít a produkció számára." E muzsika a főbb témái mellett leginkább arról ismert, hogy olyan eszközöket is felhasználtak elkészítése során, melyek a legkisebb mértékben sem minősülnek hangszernek - a legismertebb ezek közül a "Voodo Jailtime"-ban használt emberi csont. Ez a fajta megoldás - vagyis a maréknyi zenész és a szokatlan hangzáselemek kombinációja - tökéletesen nyomon követhető volt az est folyamán is, ahol a fuvolák, a csellók, a hegedűk, a gitár, a brácsák, a dobok és a mandolin mellett harangjáték, illetve theremin is hallatta magát, továbbá olyan eszközök is előkerültek a színpadon, mint a kések, a fűrész, a borospoharak, a madzag vagy az olló.
A műsorrend úgy lett összeállítva, hogy az eddigi hat szezon legemlékezetesebb kompozíciói kerüljenek előtérbe, melyek mellett a szerzők egyéb műveiből is felcsendültek ízelítők. Így vált hallhatóvá például egy darab Rolfe Kent "Üres város - Regin Over Me"-jéből, Licht "Silent Hill"-videojátékzenéjéből (melynél a score felvételei során is közreműködő énekesnő, Mary Elizabeth McGlynn is színpadra lépett), illetve egy korábbi Licht-szerzemény a "Szép új világ - Brave New Word" című sci-fiből.

A cikk folytatódik a Filmzene.net-en. >>

A bejegyzés trackback címe:

https://filmzenenet.blog.hu/api/trackback/id/tr144656486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása