fejléc filmzenenet1.jpg

A FILMZENE.NET PORTÁL BLOGJA.

BŐVEBB TARTALOMÉRT KERESD HONLAPUNKAT:

WWW.FILMZENE.NET

Csatlakozz hozzánk!

Utolsó kommentek

Bejegyzések

Friss topikok

Top 10 szuperhős-filmzene

2012.07.13. 12:36 - filmzene.net

Címkék: filmzene top 10

A mozikban a tegnapi naptól újra hálót sző a csodálatos Pókember, ezen apropóból pedig összeállítottunk egy tízes listát a legjobb szuperhősös filmzenei főtémákból. A lista persze szubjektív, de talán jól mutatja, hogyan változott az elmúlt évtizedekben a szuperhősök zenei megjelenítése.  

+1. The Amazing Spider-Man (zene: James Horner, rend.: Marc Webb) (2012)

James Horner egy igazi klasszikus szuperhőstémával rukkolt elő, rögtön a track elején el is lövi a legszebb, leghatásosabb verzióját, de persze a további részekben is jó muzsikát kapunk. Ráadásul az új Pókember-téma felülmúlta az előző verziók Danny Elfman jegyezte muzsikáját is.

10. Batman Begins (zene: Hans Zimmer, James Newton Howard, rend.: Christopher Nolan) (2005)

Korunk legnépszerűbb filmzeneszerzője, Hans Zimmer régi barátjával, James Newton Howarddal állt össze, hogy zenét írjon Nolan Batman-víziójának első felvonásához. Két ilyen nagy komponista közös alkotása igazi kuriózumnak számít, jelen esetben pedig egy karakteres, ám a szokásos szuperhős-filmzenék kelléktárát nélkülöző főtémát eredményezett.

9. The Phantom (zene: David Newman, rend.: Simon Wincer) (1996)

A zeneszerző mára már teljesen eltűnt, maximum kutyás vígjátékok esetében találkozhatunk nevével a vásznon. A kilencvenes években viszont még érdekesebb muzsikákat is komponált, így a nagyot bukó és rendkívül rossz kritikákat kapó A fantom főtémája is karakteres zene lett.

8. Batman Forever (zene: Elliot Goldenthal, rend.: Joel Schumacher) (1995)

Elliot Goldenthal, mint általában itt sem törődik az akcióműfaj korlátaival. A széles skálát felölelő motívumrendszere a barokktól kezdve Richard Wagnerig idéz a zenetörténetből, ezzel is bizonyítva, hogy Goldenthal minden egyéb excentrikussága ellenére a komponisták táborának zenetörténetileg legképzettebb tagjai közé tartozik. A harmadik Batman-mozihoz írt főtémája sikeresen tölti be az előző két rész komponistája, Danny Elfman által hagyott űrt.

7. The Incredibles (zene: Michael Giacchino, rend.: Brad Bird) (2004)

Hihetetlenék, a rajzfilmes szuperhősök igazi retro muzsikával színesítve mentik meg a világot, Michael Giacchino Oscar-jelölt zenéje üde színfolt a szuperhős-muzsikák között.

6. Captain America (zene: Alan Silvestri, rend.: Joe Johnston) (2011)

Egy ilyen listáról nem hiányozhat valamelyik Bosszúálló zenéje, pláne azért, mert az elmúlt években dominálták a szuperhősös mozis felhozatalt. Vasember vagy Hulk, esetleg Thor tavalyi vezérdallama is jól sikerült, de a legkarakteresebb mind közül Amerika kapitány régi időket idéző fanfáros főtémája.

5. The Green Hornet (zene: Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, Billy May, Al Hirt) (1966-67)

Az biztos, hogy sokaknak ez a Kill Bill zenéjeként ismerős, ám ez a muzsika a Zöld Darázs, a két évadot megélt hatvanas évekbeli sorozat főcímzenéjének íródott eredetileg. Nyikolaj Rimszkij-Korszakov népszerű szerzeménye, A dongó képezte a sorozat rádiós verziójának főcímzenéjét, majd ezt hangszerelte át Billy May, trombitán pedig Al Hirt játszik.

4. X2 (zene: John Ottman, rend.: Brian Singer) (2003)

A rendező állandó zeneszerzőjét, John Ottmant az első részhez még nem alkalmazhatta, na nem mintha ennek komponistája, Michael Kamen nem végzett volna jó munkát, de Ottman lendületes, nagy kompozíciója lehengerlő a film alatt és önállóan hallgatva is.

3. X-Men: The Last Stand (zene: John Powell, rend.: Brett Ratner) (2006)

Valahogy így kellene, hogy hangozzon egy XXI. századi szuperhősös filmzene. John Powell szédületes nagyzenekari játékkal és erős kórusrésszel rendelkező, valamint szolid elektronikus megoldásokkal fűszerezett monumentális muzsikája az elmúlt évtized egyik legerősebb filmzenéje volt.

2. Batman (zene: Danny Elfman, rend.: Tim Burton) (1989)

Tim Burton sötét, groteszk Batman-univerzumát tökéletesen kiegészíti állandó zeneszerzője, Danny Elfman aláfestése. Batman főtémája itt jóval klasszikusabb hangzású, mint Nolan verziójában, és ezzel sokkal jobban meg is felel egy szuperhősnek. 

1. Superman (zene: John Williams, rend.: Richard Donner) (1978)

Mi más is végezhetne a lista élén, mint az a téma, amit szinte mindenki ismer, ami a maga nemében stílusteremtő, amit sokan próbáltak, ám kevés sikerrel utánozni, ami az első számú szuperhősnek íródott, és ami 14. Oscar-jelölését hozta meg John Williamsnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmzenenet.blog.hu/api/trackback/id/tr694648593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dontpanic 2012.07.13. 19:28:54

"Egy ilyen listáról nem hiányozhat valamelyik Bosszúálló zenéje, pláne azért, mert az elmúlt években dominálták a szuperhősös mozis felhozatalt. Vasember vagy Hulk, esetleg Thor tavalyi vezérdallama is jól sikerült, de a legkarakteresebb mind közül Amerika kapitány régi időket idéző fanfáros főtémája."

Atyaég, ez a zene totál semmilyen... Inkább a Thor kéne oda, vagy még inkább az avengers-é:
www.youtube.com/watch?v=dNdZFPitS1Q

mrskowalski · http://youarenotinkansasanymore.blog.hu 2012.07.13. 22:15:53

@Dontpanic: teljesen egyet értek! Az Avengers főtémája (Avengers Assemble!) azon kívül, hogy rendkívül fülbemászó, még klasszikusan monumentális is
süti beállítások módosítása