fejléc filmzenenet1.jpg

A FILMZENE.NET PORTÁL BLOGJA.

BŐVEBB TARTALOMÉRT KERESD HONLAPUNKAT:

WWW.FILMZENE.NET

Csatlakozz hozzánk!

Utolsó kommentek

Bejegyzések

Friss topikok

Top 10 Bond-dal

2012.10.05. 15:30 - filmzene.net

Címkék: filmzene top 10 james bond

Ma éjjel Adele hivatalosan is felfedte az új 007-es filmhez írt dalát, a "Skyfall"-t, mely a legutóbbi két Bond-dalhoz képest lényegesen klasszikusabb, bondosabb körítést kapott. Ebből az apropóból, és nem utolsó sorban azért, mert ma ötven éve mutatták be a "Dr. No"-t összeszedtük (szigorúan szubjektív alapon) az eddigi tíz legjobb Bond-nótát.

10. You Only Live Twice – Nancy Sinatra

Az 1967-es Bond-mozi zenéjét a 007-es ügynök legismertebb komponistája, John Barry írta, akinek nevéhez az aláfestőzenék mellett több Bond-dal is fűződik. A "Csak kétszer élsz" főcíme alá íródott szám szövegéért Leslie Bricusse felelt, aki szintén gyakori alkotója volt a 007-es dalainak. Eredetileg Julie Rogers énekelte fel a dalt, de a stúdió, mint oly sokszor Bond története során, itt is az előadó lecserélését kérte, így Barry áthangszerelte a számot, amit már Nancy Sinatra énekelt el.

 

9. Die Another Day – Madonna

A dal, melyet a Golden Globe-on a legjobb, míg az Aranymálnán a legrosszabb kategóriában jelöltek, alaposan megosztotta a közvéleményt is. Szerzője Madonna mellett Mirwais Ahmadzai volt, és felhasználták David Arnold, a film zeneszerzőjének bizonyos megoldásait is. Arnold emellett "I Will Return" címmel a korábbi Bond-filmek dalainak szövegírójával, Don Blackkel egy másik dal megírásába is belekezdett, de a Madonna-féle szám miatt erre nem tartott igényt a stúdió.

 

8. Licence to Kill - Gladys Knight

A film ugyan hatéves parkolópályára küldte minden idők legjobb titkos ügynökét, ellenben egy elég jó dalt kapott. 1989-ben egy mozi erejéig Michael Kamen került a zeneszerzői posztra, míg a főcímdalt Eric Claptontól és Vic Flicktől várta a stúdió. Végül azonban ők is lecserélésre kerültek, mivel Gladys Knight toplistás dala lett a befutó, és nem véletlenül.   

 

7. A View To A Kill – Duran Duran

A dal, melyet legalább annyian tartanak a legjobb Bond-nótának, mint amennyien a legrosszabbnak. Az 1985-ös film volt Barry tízedik Bond-mozija, a főcímdalát pedig a Duran Duran közreműködésével írta meg. A siker óriási volt, jelzi ezt, hogy az első helyre is került Billboardon, amit, azóta egyetlen Bond-dal sem tudott megismételni.

 

6. Thunderball – Tom Jones

John Barry harmadik Bond-filmje esetében úgy érezte, hogy nem képes az eredeti címhez igazodó dalt komponálni, így Leslie Bricusse szövegíróval a „Mr. Kiss Kiss, Bang Bang” című számmal rukkoltak elő, melyet első körben Shirley Bassey-vel vettek fel, ám őt később Dionne Warwickra cserélték. A sors iróniája, hogy végül a teljes dal sorsa is a csere lett, mivel a stúdió ragaszkodott ahhoz, hogy a nyitószám címe Thunderball legyen, így Barry Don Blackkel megírta, Tom Jones pedig felénekelte az egyik legismertebb 007-es dalt. Érdekesség, hogy Johnny Cash is megkomponálta a saját verzióját, amire viszont senki sem tartott igényt.

 

5. Goldfinger - Shirley Bassey

Az első Bond-film, melynek főcíme alatt egy dal hangzott el a "Goldfinger" volt. Az 1964-es mozi zeneszerzője ismét Barry lett, így neki kellett gondoskodnia a dalról is, melynek eléneklésére Shirley Bassey-t szemelte ki. Az énekesnő karakteres hangja és stílusa, drámai előadásmódja új stílust teremtett, hovatovább a későbbi Bond-filmek főcímdalainak prototípusa lett, így mindmáig az ehhez hasonló Bond-dalokat tekinthetjük a 007-eshez leginkább illő, klasszikus nótának, és az sem véletlen, hogy Bassey további két filmhez is adta a nevét.

 

4. The Man With The Golden Gun – Lulu

A zenéért ismét Barry, a szövegért pedig Black felelt. Az 1974-es mozi főcímdalát eredetileg Alice Cooper énekelte fel (ezt a változatot a „Muscle of Love” című albumán lehet meghallgatni), azonban a film alá már a Lulura átírt, dallamosabb, bondosabb, karakteresebb verzió került. A váltás itt is teljesen indokolt volt, noha ez az egyetlen Bond-nóta, mely messzire elkerülte slágerlistákat, és csak évekkel később érékelődött fel, és foglalta el méltó helyét a Bond-dalok közt.

 

3. Surrender (Tomorrow Never Dies) – K.D. Lang

Az újkori James Bond-filmnek komponistájának, David Arnoldnak az 1997-ben bemutatott "A holnap markában" volt az első 007-es mozija. Az aláfestőzene mellett egy dalt is írt, melyet a kanadai énekesnő, K.D. Lang énekelt fel. Ez a film főtémájára épült, eredeti címe is "Tomorrow Never Dies" volt, azonban később a producerek Sheryl Crow-val is írattak egy verziót, így a K.D. Lang-féle, Barry és Bassey által képviselt stílushoz hű "Tomorrow Never Dies"-t a stáblista alá száműzték, és a "Surrender" címmel látták el. A premier után viszont nehéz volt megmagyarázni, hogy miként is üthette ki Crow soványka kis zenéje és erőtlen hangja K.D. Lang klasszikus Bond-dalát.  

 

2. GoldenEye – Tina Turner

1995-ben új főszereplővel, és egy lehengerlő betétdallal próbálták meg feléleszteni a Bond-franchise-t. A főcímdalt Tina Turner énekelte, melynek zenéjét és szövegét a U2 két motorja, Bono és The Edge írta kifejezetten Turnernek. Az énekesnő karrierjének egyik legnagyobb sikerét érte el a számmal, ami újra a toplisták élére repítette őt. Kevésbé ismert, hogy az Ace of Base is írt egy dalt a filmhez, ez volt a "The Juvenile", mely végül nem került felhasználásra.

 

1. Diamonds Are Forever - Shirley Bassey

1971-ben Bassey másodszorra énekelhette el egy Bond-film főcímdalát, a zeneszerző pedig természetesen John Barry volt. A "Diamonds Are Forever"-ben egyesült a legjobban mindaz, amit elvárunk a Bond-daloktól, noha Harry Saltzman, a film egyik producere gyűlölte, mivel szexuális utalásokat vélt felfedezni a Don Black által írt dalszövegben, és csak Albert Broccoli, a másik producer nyomására egyezett bele, hogy ezt használják a főcím alatt.

 

+1. Skyfall - Adele

Adele azon szerencsés kevesek egyike, akinek a dalával nem kavartak a producerek, vagy legalábbis erről nem szivárgott ki semmi. Az énekesnő Paul Epworth dalszerző, producer és JAC Redford zeneszerző, karmester közreműködésével írta meg a számot.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmzenenet.blog.hu/api/trackback/id/tr44821745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása