fejléc filmzenenet1.jpg

A FILMZENE.NET PORTÁL BLOGJA.

BŐVEBB TARTALOMÉRT KERESD HONLAPUNKAT:

WWW.FILMZENE.NET

Csatlakozz hozzánk!

Utolsó kommentek

Bejegyzések

Friss topikok

Top 10 olimpiai zene

2012.07.27. 15:27 - filmzene.net

Címkék: top 10 john williams

A ma esti megnyitóünnepség felvezetéseként összeállítottunk egy toplistát, mely az elmúlt évtizedek olimpiáihoz köthető legjobb zenéket tartalmazza. A válogatást nehezítette, hogy ezek a zenék csak ritkán válnak elérhetővé, rossz minőségű felvételekkel pedig nem borzolnánk a kedélyeket. Így csak a normális hangminőségben fellelhető darabok közül válogattunk.

10. Vangelis - Chariots of Fire

A görög zeneszerző ezen muzsikája eredetileg nem olimpiához íródott, de az 1982-es Tűzszekerek főtémája olyannyira sikeres volt, hogy a következő olimpiákon (Szarajevó és Los Angeles) is felhasználták. Utóbbi esetében John Williams szimfonikus, áthangszerelt verziója volt hallható.

9. Trevor Horn - Pass the Flame

A 2004-es athéni olimpia hivatalos dala volt (emlékszem még a csapból is ez folyt) a Yes és az Art of Noise korábbi tagjaként ismerté vált zenész, producer, Terevor Horn "Pass the Flame" című szerzeménye. Ennek énekes verzióját görögül és angolul Yiannis Kotsiras adta elő, de az ő hangjától a következő videóban eltekintünk.

8. Leo Arnaud - Bugler's Dream

Arnaud a "Kürtös álma" című rövid zenéje az USA-ban gyakorlatilag az olimpiák hivatalos himnusza lett az ABC és az NBC televízió társaságok jóvoltából. Először az 1968-as, Grenoble-ban rendezett téli olimpia esetében használták, majd egészen a Barcelonáig ez volt az amerikai tévés közvetítések hivatalos zenéje, noha időközben John Williams jóvoltából ráncfelvarráson esett át.

7. Michael Kamen - On Wings of Victory

Michael Kamen leginkább filmzeneszerzőként lehet ismerős, többek között a Die Hard-széria, vagy a Hegylakó révén, azonban ezen tevékenysége mellett rockzenekarokkal való együttműködése is jelentős volt. A komponista két olimpia nyitórendezvényéhez is írt muzsikát. Listánk hetedik helyére, az 1996-os atlantai nyári játékok egyik csodás muzsikája került.

6. John Williams - Olympic Fanfare and Theme

Az olimpiai zenék terén a csúcstartó a legendás zeneszerző, John Williams. Az 1984-ben a Los Angeles-i olimpiára alkotta meg az "Olympic Fanfare and Theme" című művét, mely az Egyesült Államokban, azóta is a játékok himnuszának számít. A szerző Grammy-t is nyert a művel, melyet később az atlantai olimpiára kissé átalakított. Mivel eleve Arnaud "Bugler's Dream"-je volt az ihletforrás, így általában ezzel közösen is játsszák. A következő videó az atlantai változatot mutatja be.

5. John Williams - The Olympic Spirit

Williams az 1988-as szöuli olimpiára, az NBC tévétársaság kérésére ismét új zenét írt, ez volt az "The Olympic Spirit".

4. Jeff Rona - Songs of the Sea

Jeff Rona 2008-ban a pekingi olimpia révén kapott lehetőséget, hogy a filmzenék világából átruccanva zenét komponáljon a játékok vitorlással kapcsolatos eseményeihez.

3. John Williams - Call of the Champions

2002-ben ismét egy olimpiával hozta össze a sors Williamst, jelen esetben a Salt Lake Cityben rendezett téli játékokkal. Erre egy új kompozíció született, mely a "Call of the Champions" címet kapta. A korábbi olimpiai fanfár stílusát és néhány elemét megtartva komponált új darabot a szerző. A méltóságteljes, szárnyaló szimfonikus muzsika kórussal is kiegészült, méghozzá az igen impozáns, háromszázötven tagú Mormon Tabernacle Choirral, mely néha csak kiegészítője a hangszeres részeknek, de bizonyos helyeken kiemelt szerepet kap, fokozva a hősies hangulatot. A kórus az olimpiai eszme három kulcsszavát ismétli, vagyis a citius, altius, fortius ("gyorsabban, magasabbra, erősebben") szavakat.

2. Michael Kamen - The Fire Within

Kamen olyannyira sikeres zenét szállított 1996-ban, hogy a következő amerikai olimpiához (2002 Salt Lake City) is felkérték, így született meg a "The Fire Within" című tétel, mely az olimpiai zenék egyik legszebb darabja.

1. John Williams - Summon the Heroes

Williams az Atlantában rendezett centenáriumi játékokhoz a korábbi olimpiai témáját vette elő, és ezt hangszerelte, varázsolta még hősiesebbé - a mű címe is erre utal: "Summon the Heroes". A fődallamot Tim Morrison trombitás játszotta, magát a művet is neki ajánlotta a szerző. Az eredetinél hosszabbra írt olimpiai téma néhány jelentősebb mellékdallammal is kiegészült, így pedig Williams legjobb megszólalású olimpiai fanfárja lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmzenenet.blog.hu/api/trackback/id/tr914681398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gonzo 2012.07.27. 21:06:07

Barcelona kimaradt. Fájó a hiánya.

filmzene.net 2012.07.27. 21:41:05

Bizonyos szempontból abszolút igazad van, nem tettük egyértelművé, hogy mi a filmzenékhez köthető darabok irányából közelítettük meg a témát.
A Filmzene.net weboldalon is többnyire a score-okról esik szó, betétdalos albumokról csak elvétve, inkább akkor, ha jobb darabokról van szó, mint például ez:
www.filmzene.net/read.php?u=c_sucker_punch.html

Mahaboul 2012.07.28. 01:24:30

Igen, én is azt vártam hogy legörgetve ott lesz a Barcelona... De így értem. Viszont bocs, nem akarok belekötni, de így félrevezető a cikk vagy poszt címe.

filmzene.net 2012.07.28. 02:01:19

Jobbat valószínűleg nem tudtunk volna kitalálni ennél - már amennyiben eszünkbe jutott volna ugye a félreérthetőség. :)
süti beállítások módosítása