fejléc filmzenenet1.jpg

A FILMZENE.NET PORTÁL BLOGJA.

BŐVEBB TARTALOMÉRT KERESD HONLAPUNKAT:

WWW.FILMZENE.NET

Csatlakozz hozzánk!

Utolsó kommentek

Bejegyzések

Friss topikok

Az Alien –- The Biomechanical Symphony koncert

2012.06.15. 11:05 - filmzene.net

Címkék: filmzene koncert goldenthal

  Kétségtelen, hogy a filmzenével kapcsolatos rendezvények döntő része hollywoodi székhelyű, ahol nemcsak a speciálisan e műfaj köré épülő találkozókra van megannyi példa, hanem olyan filmfesztiválokra is, melyek programjaik révén kisebb-nagyobb mértékben a komponisták munkáiba is betekintést engednek az odalátogatók számára. Európai viszonylatban sem lehet azonban okunk a szégyenkezésre, hiszen Ubedában, Tenerifén és Ghentben egyaránt rendeznek filmzenei fesztiválokat, melyekhez évről évre egyre szorosabban zárkózik fel a krakkói Film Music Festival. A május 24-26. között immáron ötödik alkalommal megtartott eseményen (melyet lengyelül Festiwal Muzyki Filmowejnak hívnak) olyan neves komponisták tették tiszteletüket, mint Elliot Goldenthal, a lengyel Wojciech Kilar és Jan A.P. Kaczmarek, akikre méltán lehetnek büszkék hazájuk filmzenebarátai, valamint a Reinhold Heil-Tom Tykwer duó, akik második alkalommal voltak jelen a rendezvénysorozaton. Részt vett még többek között Goldenthal felesége, Julie Taymor direktor (akinek mind a négy rendezéséhez férje készítette az aláfestést), a Varése Sarabande első embere, Robert Townson, a Costa Communications ügyvezetője, Ray Costa, a The Hollywood Reporter szakújságírója, Ray Benett, valamint az ASCAP egyik vezéralakja, Nancy Knutsen is.


     Az előadásokból és kötetlen beszélgetésekből álló programok mellett filmvetítésekről is gondoskodtak a szervezők, melynek keretén belül megtekinthető volt többek között a "Titus" (Elliot Goldenthal), "A lé meg a Lola" (Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer), illetve a "Frida" (Goldenthal) is. A legkülönlegesebb bemutató a "Parfüm: Egy gyilkos történeté"-hez (Heil - Klimek - Tykwer) volt köthető, melyre az első este záró programjaként, élőzenei kísérettel került sor - hasonló előadásra volt példa az elmúlt évek során a "Mátrix"-trilógia, valamint az "E.T. – A földönkívüli" kapcsán is. A karmesteri pódiumon Ludwig Wicki állt, aki ezen a téren tapasztaltnak mondható, hiszen ő működött közre "A Gyűrűk Ura"-trilógia hasonló jellegű premierjei során is. A második nap egy születésnapi koncerttel zárult, melynek belül a szervezők az idén nyolcvanéves Kilar előtt tisztelegtek. A világhírű komponista művei közül José Maria Florencio vezényletében a "Drakula", "A kilencedik kapu", az "Egy hölgy arcképe", "A zongorista", illetve a "Pan Tadeusz" aláfestéseiből is felcsendültek tételek.


     A rendezvény záró programjaként egy különleges és félig-meddig (a "Parfüm: Egy gyilkos történeté"-hez hasonlóan) világpremiernek számító hangversenyre került sor, melynek első felvonásában a korábban már Tenerifén előadott "Alien – The Biomechanical Symphony" hangzott el (amely egyébként nemrég jelent meg a Varése gondozásában). Az egykori műsorrendhez képest azonban ezúttal annyi változtatást eszközöltek, hogy a "Feltámad a Halál" muzsikájából csak egy rövidebb szvit készült, cserébe azonban "A végső megoldás: Halál"-ból került terítékre több zenerészlet, melynek oka az volt, hogy ezen koncert egyúttal a meglehetősen sajátos stílussal, illetve zenei hangzásvilággal bíró Goldenthal munkásságára is épült. A zenekari játékot vetítés kísérte, mely során többek között az idegent megálmodó H. R. Giger ide vonatkozó képei is feltűntek a vásznon, ami abból a szempontból számított kuriózumnak, hogy ezen alkotásokat eddig jobbára csak kiállítások keretén belül lehetett megtekinteni.

A cikk folytatódik a Filmzene.net-en. >>

A bejegyzés trackback címe:

https://filmzenenet.blog.hu/api/trackback/id/tr854590011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása